Ambulante gezinsbegeleiding
Ambulante gezinsbegeleiding is bestemd voor ouders en kinderen die hulp zoeken bij opvoedings- of ontwikkelingsmoeilijkheden. Het gaat om problemen die verder gaan dan een alledaags gezinsconflict. Vaak spelen meer problemen tegelijkertijd: relaties binnen het gezin, het voeren van de huishouding, de relatie met de familie, buurt, school, enzovoort.
We starten altijd met een kennismakingsgesprek waarin we bepalen aan welke doelen we gaan werken. Samen met het gezin werkt een hulpverlener aan het opvoedingsprobleem. De aanpak is gericht op oplossingen vinden. Gezinsleden worden gestimuleerd de touwtjes van hun leven (weer) in handen te nemen. Het gezinsleven is het uitgangspunt en het oefenterrein voor de begeleiding met als einddoel dat de problemen voldoende worden opgelost en het kind (weer) veilig thuis kan wonen.
Gezinsbegeleiding kan plaatsvinden terwijl het kind nog thuis woont, of worden gecombineerd met tijdelijk verblijf van het kind in een behandelgroep of in een trajecthuis. Hoe vaak en hoe lang de ambulant hulpverlener in het gezin is, hangt af van de hulpvraag en de voortgang. Regelmatig vindt er een evaluatie plaats. Hierna wordt de hulp afgebouwd of indien nodig passende vervolghulp geregeld.