Interview met MST-Therapeut Wilbert

“In korte tijd verandering zien, daar krijg ik energie van”

Wilbert mst therapeut

Wilbert: “In korte tijd verandering zien, daar krijg ik energie van”

 
Wilbert (47) werkt sinds 2 jaar als MST-therapeut bij Oosterpoort. Een doorzetter kun je wel zeggen. Ooit begonnen op de mavo, is hij via het stapelen van opleidingen en werkervaring in zijn droombaan terecht gekomen. Hij vertelt:

“Toen ik jaren geleden op een jongerengroep werkte, had ik al het gevoel dat je veel meer moet inzetten op de ouders en omgeving als je verandering wil krijgen in het gedrag van een jongere. Daarom vind ik MST zo’n goede methodiek, je motiveert het héle systeem om in actie te komen.
Toen ik ambulant hulpverlener was, gaf Oosterpoort mij de mogelijkheid om een IAG-opleiding te volgen. Daarmee was de deur opengezet naar deze functie. Vanuit MST-Nederland kreeg ik een meerdaagse opleiding om met het MST-model te leren werken. Het kost tijd om je dit eigen te maken, maar je krijgt goede ondersteuning van je supervisor en je collega’s binnen Oosterpoort.
Ik wist gelijk: dit past bij mij.

Ik heb nu 4 gezinnen in mijn caseload en die begeleid ik vrij intensief, 2 tot 3 keer per week. Zo kan ik het proces goed monitoren en inspelen op wat er gebeurt in het systeem. Het is mooi werk waarin je continu wordt uitgedaagd. Je doet ‘whatever it takes’. Ook het analytische proces vind ik boeiend. Je gaat met het systeem uitpluizen wat de ‘drivers’ zijn die maken dat een jongere bepaald gedrag vertoont, zoals weglopen, blowen of verbale agressie. En welke invloed heb jij als opvoeder, gezinslid, leerkracht of sporttrainer op dat gedrag? Heel concreet en inzichtelijk, in het hier en nu.

De MST-methodiek is duidelijk en gestructureerd, dat bevalt me goed. Het is ook prettig om je eigen werktijden te bepalen. Soms werk ik overdag, soms ’s avonds, net hoe het uitkomt in het gezin of voor mezelf. We hebben een fijn team met een goede supervisor. Elke week nemen we alle gezinnen met elkaar door. Van tevoren maak je een overzicht van alle stappen die je de afgelopen week hebt gezet en maak je nieuwe voor de week erop. Die bespreek je met je supervisor en MST-
Nederland. Je reflecteert dus regelmatig op je eigen handelen. Dat is boeiend, want zo kun je je  steeds verder ontwikkelen als therapeut.

Bij MST ga je een korte maar intensieve verbinding aan met mensen. Mijn kracht is dat ik makkelijk contact maak. Ik ben laagdrempelig en vertel ook af en toe iets over mijzelf. Soms blijf ik mee-eten, op uitnodiging of als bewuste actie om in contact te komen met andere gezinsleden. Ik krijg energie als ik zie dat ouders en systeem aan de gang gaan, als ze de veranderingen opmerken, hoe klein die ook mogen zijn.”

Binnen Oosterpoort zijn we nog op zoek naar MST-therapeuten. Interesse? Bekijk dan deze vacature.

Deel dit artikel via één van onderstaande kanalen.