Werkbezoek wethouders aan de gespecialiseerde jeugdhulp 

Op woensdag 29 januari 2025 vond een werkbezoek plaats van de wethouders uit de regio Noordoost-Brabant aan Oosterpoort.

Samen werken aan toekomstbestendige jeugdzorg 

De jeugdzorg is in beweging. Binnen de Hervormingsagenda Jeugd streven we naar een kwalitatief beter en financieel houdbaar jeugdzorgstelsel. Dit omvat het structureel aanpakken van knelpunten en het waarborgen van tijdige en passende zorg voor jeugdigen en hun gezinnen.  Een belangrijk uitgangspunt hierin is het voorkomen van uithuisplaatsing waar mogelijk en, als verblijf toch nodig is, dit zo kort en effectief mogelijk te houden. 

Op woensdag 29 januari 2025 vond een werkbezoek plaats van de wethouders uit de regio Noordoost-Brabant aan Oosterpoort, gericht op de gespecialiseerde jeugdhulp die wij bieden. Vertegenwoordigers van beleid en inkoop van RIOZ waren hierbij ook aanwezig. Tijdens dit bezoek spraken we een aantal onderwerpen, waaronder Volledig Pakket Thuis- Jeugd (VPT-J), kleinschalig verblijf, KlinQ en de grenzen van onze zorg.  

De uitdagingen: multiproblematiek en afschaling JeugdzorgPlus 

Door de landelijke afbouw van JeugdzorgPlus verandert de instroom van jongeren en daarmee de samenstelling van de doelgroep in de open setting. Dit betekent dat er vaker jongeren met intensievere ondersteuningsbehoeften in deze setting terechtkomen. Hierdoor ontstaan nieuwe uitdagingen op het gebied van begeleiding, veiligheid en passende zorg. Dit vraagt om nieuwe manieren van werken en samenwerking, zodat jongeren de juiste ondersteuning krijgen en verblijf zoveel mogelijk kan worden voorkomen.  Hierbij lopen we tegen de grenzen van de huidige mogelijkheden aan.  In de regio hebben we een gezamenlijke opdracht: hoe zorgen we ervoor dat kinderen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven, en als verblijf tóch nodig is, dit zo kort, effectief en toekomstgericht mogelijk wordt ingezet? 

VPT: intensieve maatwerkzorg in de thuissituatie 

Een van de oplossingsrichtingen is VPT-J. Deze zorgvorm is bestemd voor gezinnen die intensieve ondersteuning nodig hebben om kinderen veilig en stabiel thuis te laten opgroeien, juist wanneer er zorgen zijn over opvoeding, gedrag en een dreigende uithuisplaatsing. Het uitgangspunt is altijd: thuis waar het kan, verblijf alleen als het écht niet anders kan. VPT-J is hierbij ook een interventie om verblijf te verkorten en de transitie naar huis eerder in te zetten. Hierbij wordt de hulpverlening afgestemd op de unieke behoeften van het kind én het gezin. Het doel is om samen te werken aan een blijvende verbetering van de thuissituatie, zodat kinderen veilig, gezond en kansrijk thuis kunnen opgroeien. VPT-J is geen nieuwe werkwijze op zichzelf, maar wel nieuw voor de jeugdzorg in onze regio. 

Oosterpoort wil de effectiviteit van VPT-J in samenwerking met de Radboud Universiteit ook gaan onderzoeken, met aandacht voor doelmatigheid, effectiviteit en dienstverlening. 

Tijdens de bijeenkomst werd Oosterpoort uitgedaagd om de toegevoegde waarde van VPT-J scherper te formuleren en concrete doelen te definiëren. Dat nemen we mee in de verdere ontwikkeling van deze aanpak. 

KlinQ: het samenbrengen van orthopedagogische en psychiatrische behandeling.

Ook werd gesproken over KlinQ, waar de jeugdzorg wordt samengebracht met psychiatrische behandeling binnen een kleinschalige verblijfssetting. Dit draagt bij aan een effectievere en kortere verblijfsperiode, doordat jongeren in een stabiele omgeving werken aan herstel en ontwikkeling terwijl zij en hun gezin de juiste zorg krijgen. Dit concept wordt door bestuurders als waardevol gezien en we investeren in uitbreiding.

Samen innoveren voor betere zorg 

De jeugdzorg staat voor grote uitdagingen. Daarom onderstreept Oosterpoort het belang van innovatie: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.  Samen met gemeenten en ketenpartners blijven we zoeken naar slimme, effectieve oplossingen die ervoor zorgen dat kinderen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven opgroeien, met de juiste ondersteuning waar nodig. 

Meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op.

 

Deel dit artikel via één van onderstaande kanalen.