Hoe we helpen

Iedereen wil graag dat het goed gaat in het gezin en met het kind. Thuis en op school. Nu en later. Maar opgroeien en opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Daar kun je soms best wat hulp bij gebruiken. Je bent echt niet de enige. Wij helpen in de regio veel gezinnen, op verschillende manieren.

Waarom hulp vragen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het thuis of elders niet lekker loopt. Meestal lukt het de ouder(s) om het zelf op te lossen. Maar soms lukt het niet om er grip op te krijgen. In dat geval kun je ons inschakelen. Wij zijn er voor het hele gezin en het netwerk om het gezin heen.

Zo thuis mogelijk

Ons uitgangspunt is dat een kind thuis hoort op te groeien. Onze hulp vindt dan ook zoveel mogelijk thuis en in de eigen omgeving plaats. We vinden het belangrijk dat behandeling en ondersteuning zo kort mogelijk duurt en in het gewone leven past. Dit doen we waar mogelijk samen met jullie netwerk.

Bij Oosterpoort krijg je de hulp die je gezin of kind weer op weg helpt. Dat is altijd maatwerk. We doen het samen. Maar jij houdt zoveel mogelijk de touwtjes in eigen handen.

Onze hulpverlening

Grofweg is onze hulpverlening in te delen in drie categorieën. Samen bepalen we welke hulpvorm het beste is voor het kind en het gezin. We werken volgens een bepaalde methodiek. Deze is oplossingsgericht en gaat uit van het sociale netwerk. Voor iedere vraag komen we met een antwoord. Kunnen we dit niet alleen? Dan schakelen we andere partijen in. We zoeken proactief naar een oplossing. Hulp en ondersteuning is altijd maatwerk.

Ambulante hulp bij opvoeden en opgroeien
Zijn er problemen thuis, dan is onze eerste insteek altijd hulp thuis in het gezin of in de omgeving waar het kind zich bevindt. Het einddoel is dat de problemen goed genoeg zijn opgelost om samen zonder hulp ver te gaan en het kind (weer) veilig thuis kan wonen.

Er zijn veel verschillende vormen van ambulante hulpverlening. Zoals bijvoorbeeld, ambulante gezinsbegeleiding, Nieuwe Perspectieven (NP Coaching voor jongeren), Multisysteem Therapie (MST) en hulp bij complexe scheidingen. Ga naar Hulp bij opvoeden en opgroeien voor meer informatie.

Tijdelijk verblijf

Soms lopen de problemen zo hoog op dat thuis wonen (tijdelijk) niet kan, dan is opvang elders wenselijk. Op die manier krijgt iedereen in het gezin even de ruimte. We zoeken een manier van wonen die het meest op een gezinssituatie lijkt. Kleinschalig, in de buurt, met vaste begeleiders en in een goede samenwerking met ouders. Wij geven de voorkeur aan opvang in een pleeggezin. Lukt dit niet, dan gaan we op zoek naar een plek in een van onze kleinschalige woonvoorzieningen. We zorgen ervoor dat er een fijne woonomgeving is om te zijn, met vertrouwde mensen dichtbij. Ga naar Tijdelijk verblijf voor meer informatie.

Pleegzorg en gezinshuizen

Als ouders de opvoeding van hun kind niet meer aan kunnen en een ander de zorg en verantwoordelijkheid overneemt, spreken we van pleegzorg en gezinshuizen. Een pleeggezin of gezinshuis biedt kinderen tot 21 jaar rust, veiligheid, zorg en professionele begeleiding. Zo groeien ze op in een stabiele omgeving in een zo normaal mogelijke gezinssituatie. Soms is het voor het kind beter om 24-uurs zorg te krijgen op een behandelgroep of in een trajecthuis. Ga naar Pleegzorg en gezinshuizen voor meer informatie.

Hulp nodig? We zijn er voor jullie

Wij bieden het gezin hulp op maat bij opvoeden en opgroeien en gedrag en sociale ontwikkeling. Zijn er problemen thuis of buitenshuis die je binnen het gezin niet zelf kunt oplossen? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we jullie kunnen helpen.

Werkwijze

Om de best mogelijke hulp te kunnen bieden, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Voor onze hulp heb je altijd een verwijzing nodig. Een verwijzer bekijkt samen met jou wat er aan de hand is en waarmee je het beste geholpen lijkt. Daarnaast regelt een verwijzer, indien nodig, de verwijsbrief. Is er behoefte aan jeugdhulp? Dan kom je mogelijk bij ons terecht. Met de juiste verwijzing hoef je zelf niets te betalen voor onze hulp. Ga naar ‘Werkwijze‘ voor meer informatie.

Cliënt aanmelden

Ben jij een verwijzer en wil je iemand aanmelden voor jeugdhulp bij ons? Klik dan op onderstaande button.