Aandacht voor pleegzorg

In totaal zetten ruim 17.000 pleeggezinnen zich in voor de opvang van zo’n 23.000 pleegkinderen (bron Pleegzorg Nederland, 2020). In de regio Noordoost-Brabant zijn er zo’n 400 pleeggezinnen die meer dan 550 pleegkinderen opvangen. Toch wachten er nog veel kinderen op pleegzorg. Er zijn meer pleegouders nodig om te zorgen dat voor ieder kind dat pleegzorg nodig heeft, er een passende plek is.

Week van de pleegzorg – 1 t/m 8 november

Van 1 tot en met 8 november is de landelijke week van de pleegzorg. Daarin vragen pleegzorg Nederland, jeugdzorgorganisaties en gemeentes aandacht voor pleegzorg, want we zijn nog steeds dringend op zoek naar pleegouders.

Als we gaan kijken naar de behoefte aan nieuwe pleeggezinnen in de regio Noordoost-Brabant dan zijn we met name op zoek naar pleeggezinnen die pubers kunnen opvangen of gezinnen die plaats hebben voor meerdere kinderen (broertjes en zusjes) tegelijk. Daarnaast speelt mee dat, door de toename van de vraag naar deeltijd pleeggezinnen, de afstand tot de biologische ouders een belangrijkere rol is gaan spelen. Tenslotte is het goed aan te geven dat voor iedere succesvolle matching van een kind bij een pleeggezin we gemiddeld 3 pleeggezinnen nodig hebben om een goede match te vinden. Hoe meer pleeggezinnen we kunnen aantrekken, hoe sneller er een goede match gevonden kan worden en we een kind een fijn tweede thuis kunnen geven.

Ambassadeurs

Gijs Staverman is ambassadeur voor De Week van de Pleegzorg. In de Pleegzorg Podcast gaat Gijs, zelf ook pleegouder, op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe is het om pleegkind te zijn? Hij praat met bekende en onbekende pleegkinderen over de moeilijkheden, over de fijne kanten en over hoe het nu met ze gaat.

#1 – De Pleegzorg Podcast met Sergio Vyent
Gijs Staverman praat met Sergio Gilberto Vyent. Hij is bekend als de gastheer van het succesvolle televisieprogramma First Dates. Sergio groeide op bij zijn pleegmoeder Mien.

#2 – De Pleegzorg Podcast met Uzi Koning
Gijs Staverman in gesprek met Uzi Koning. Haar basisschool grijpt in als ze meerdere keren met blauwe plekken in de klas verschijnt. Ze wordt uit huis geplaatst en komt in een pleeggezin. Uzi vertelt welke belangrijke rol haar pleegouders hebben gespeeld.

#3 – De Pleegzorg Podcast met Lily Monori-Van Dijken
Gijs Staverman praat met Lily Monori van Dijken. Als zij vijf jaar oud is wordt ze uit huis geplaatst. Een week daarvoor overleed haar broertje bij een noodlottig ongeval. Lily vertelt hoe ze daarmee omging en welke rol haar pleegouders speelden.

#4 – De Pleegzorg Podcast met Paul Blokhuis
Gijs Staverman in gesprek met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Blokhuis was drie jaar lang pleegvader en vertelt over de soms moeilijke maar vooral mooie momenten.

Waarom zijn deze BN’ers pleegouder?

Karin Bloemen:

Gijs Staverman:

Alex van Keulen:

Menno in Meierijstad

Wethouder Menno Roozendaal van de gemeente Meierijstad gaat in zijn podcast ‘Menno in Meierijstad’ in gesprek met mensen uit onze gemeente. Iedere podcast deelt Menno Roozendaal een interessant gesprek met de volgers van zijn podcast. Hij gaat om tafel met ervaringsdeskundigen en betrokkenen en stelt altijd een onderwerp uit zijn portefeuille centraal. Dat kan dus gaan over cultuur, werk, schulden of onderwerpen die daaromheen hangen. Op die manier hoopt wethouder Roozendaal meer te kunnen laten zien van zaken die spelen in onze maatschappij en meer specifiek ook in gemeente Meierijstad. In deze aflevering spreekt Menno Roozendaal over pleegzorg in Meierijstad met pleegmoeder Ellen, haar pleegkind Demi en pleegzorgmedewerker Twan Janssen over hoe pleegzorg georganiseerd is en waarom het zo belangrijk is.

Klik op onderstaande links om de podcasts te luisteren.

Editie 2022
Editie 2021

Aan ’t woord

In deze rubriek vertellen wethouders van gemeenten in onze regio en pleegzinnen over het belang van pleegzorg en hun ervaringe

Wethouders en pleegouders

Aan het woord – Menno Roozendaal (Wethouder gemeente Meierijstad)

Aan het woord – Riny van Rinsum (Wethouder gemeente Landerd)

Aan het woord – Willy Hendriks-van Haren (Wethouder gemeente Boxmeer)

Aan het woord – Fons Potters (Wethouder gemeente Vught)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 1)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 2)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 3)

In de media

Regelmatig verschijnen er mooie artikelen in lokale media. We zetten ze hier voor u in beeld.

Meer weten over pleegouderschap

Raakt het je dat niet elk kind een veilig thuis heeft? Wie weet is het pleegouderschap dan wel iets voor jou. Kijk op pleegouder worden voor meer informatie. Of kom een keer vrijblijvend naar een voorlichtingsavond. We vertellen je er graag meer over. Andere vragen over pleegzorg? Neem gerust contact met ons op.