Aandacht voor pleegzorg

In totaal zetten ruim 17.000 pleeggezinnen zich in voor de opvang van zo’n 23.000 pleegkinderen (bron Pleegzorg Nederland, 2020). In de regio Noordoost-Brabant zijn er zo’n 400 pleeggezinnen die meer dan 550 pleegkinderen opvangen. Toch wachten er nog veel kinderen op pleegzorg. Er zijn meer pleegouders nodig om te zorgen dat voor ieder kind dat pleegzorg nodig heeft, er een passende plek is.

Week van de pleegzorg 6 t/m 13 november 2024

Van 6 tot 13 november vieren we de Week van de Pleegzorg. In heel Nederland vragen pleegzorgorganisaties aandacht voor de belangrijke rol van pleeggezinnen. Dit is hard nodig, want er zijn te weinig pleegouders en het aantal kinderen op de wachtlijst groeit. Begin dit jaar wachtten meer dan 800 kinderen op een pleeggezin.

 

Dringende vraag naar pleegouders
Het tekort aan pleegouders is nijpend: ruim 800 pleegkinderen wachten op een veilige en stabiele plek. We merken dat het aantal nieuwe pleegouders afneemt, terwijl de vraag naar pleegzorg toeneemt en maatwerk vereist. Daarom vragen Pleegzorg Nederland, Stichting Oosterpoort en de regiogemeenten Noordoost-Brabant aandacht voor dit tekort en hopen we dat meer mensen zich aanmelden als pleegouder.

 

Activiteiten in de media
Tijdens de Week van de Pleegzorg is er een speciale STER-commercial te zien op NPO1, 2 en 3. Ook komen ambassadeurs zoals Alex van Keulen en Gijs Staverman in actie voor interviews. Het radioprogramma ‘5 dagen’ biedt een week lang ruimte voor ervaringsverhalen van pleegouders.

 

Premiere documentaire
Op donderdag 7 november gaat de documentaire ‘Mama, mag ik naar huis toe?’ in première. Deze aangrijpende film vertelt het verhaal van moeders van wie hun kind uit huis is geplaatst en belicht de samenwerking met pleegouders. Stichting Oosterpoort organiseert twee evenementen waar deze film vertoond wordt: op 12 november in De Lievekamp in Oss voor professionals en op 19 november in Film Café Grave voor pleegouders en geïnteresseerden.

 

Webinar voor geïnteresseerden
Op woensdagavond 20 november organiseert Pleegzorg Nederland een webinar voor iedereen die pleegouder wil worden. Tijdens deze onlinebijeenkomst kunnen geïnteresseerden vragen stellen aan een pleegouder, een ouder en een oud-pleegkind. Sergio Vyent, voormalig presentator van First Dates en zelf pleegkind, deelt zijn ervaringen en inzichten.

 

Voor meer informatie over de Week van de Pleegzorg en alle activiteiten, kijk op Pleegzorg.nl.

Ambassadeurs

Gijs Staverman is ambassadeur voor De Week van de Pleegzorg. In de Pleegzorg Podcast gaat Gijs, zelf ook pleegouder, op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe is het om pleegkind te zijn? Hij praat met bekende en onbekende pleegkinderen over de moeilijkheden, over de fijne kanten en over hoe het nu met ze gaat.

#1 – De Pleegzorg Podcast met Sergio Vyent
Gijs Staverman praat met Sergio Gilberto Vyent. Hij is bekend als de gastheer van het succesvolle televisieprogramma First Dates. Sergio groeide op bij zijn pleegmoeder Mien.

#2 – De Pleegzorg Podcast met Uzi Koning
Gijs Staverman in gesprek met Uzi Koning. Haar basisschool grijpt in als ze meerdere keren met blauwe plekken in de klas verschijnt. Ze wordt uit huis geplaatst en komt in een pleeggezin. Uzi vertelt welke belangrijke rol haar pleegouders hebben gespeeld.

#3 – De Pleegzorg Podcast met Lily Monori-Van Dijken
Gijs Staverman praat met Lily Monori van Dijken. Als zij vijf jaar oud is wordt ze uit huis geplaatst. Een week daarvoor overleed haar broertje bij een noodlottig ongeval. Lily vertelt hoe ze daarmee omging en welke rol haar pleegouders speelden.

#4 – De Pleegzorg Podcast met Paul Blokhuis
Gijs Staverman in gesprek met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Blokhuis was drie jaar lang pleegvader en vertelt over de soms moeilijke maar vooral mooie momenten.

Waarom zijn deze BN’ers pleegouder?

Gijs Staverman, Sergio Vyent en Lily Monori van Dijken:

 

Karin Bloemen:

Menno in Meierijstad

Wethouder Menno Roozendaal van de gemeente Meierijstad gaat in zijn podcast ‘Menno in Meierijstad’ in gesprek met mensen uit onze gemeente. Iedere podcast deelt Menno Roozendaal een interessant gesprek met de volgers van zijn podcast. Hij gaat om tafel met ervaringsdeskundigen en betrokkenen en stelt altijd een onderwerp uit zijn portefeuille centraal. Dat kan dus gaan over cultuur, werk, schulden of onderwerpen die daaromheen hangen. Op die manier hoopt wethouder Roozendaal meer te kunnen laten zien van zaken die spelen in onze maatschappij en meer specifiek ook in gemeente Meierijstad. In deze aflevering spreekt Menno Roozendaal over pleegzorg in Meierijstad met pleegmoeder Ellen, haar pleegkind Demi en pleegzorgmedewerker Twan Janssen over hoe pleegzorg georganiseerd is en waarom het zo belangrijk is.

Klik op onderstaande links om de podcasts te luisteren.

Editie 2022
Editie 2021

Aan ’t woord

In deze rubriek vertellen wethouders van gemeenten in onze regio en pleegzinnen over het belang van pleegzorg en hun ervaringe

Wethouders en pleegouders

Aan het woord – Menno Roozendaal (Wethouder gemeente Meierijstad)

Aan het woord – Riny van Rinsum (Wethouder gemeente Landerd)

Aan het woord – Willy Hendriks-van Haren (Wethouder gemeente Boxmeer)

Aan het woord – Fons Potters (Wethouder gemeente Vught)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 1)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 2)

Aan het woord – Pleeggezin uit de regio (deel 3)

In de media

Regelmatig verschijnen er mooie artikelen in lokale media. We zetten ze hier voor u in beeld.

Meer weten over pleegouderschap

Raakt het je dat niet elk kind een veilig thuis heeft? Wie weet is het pleegouderschap dan wel iets voor jou. Kijk op pleegouder worden voor meer informatie. Of kom een keer vrijblijvend naar een voorlichtingsavond. We vertellen je er graag meer over. Andere vragen over pleegzorg? Neem gerust contact met ons op.