Laat ze niet vallen als ze 18 zijn!

Actieweek van Het Vergeten Kind

Het_Vergeten_Kind

‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn!’ Dat is de oproep die Stichting Het Vergeten Kind doet: ‘Wij willen dat jongeren in de jeugdhulp ook na hun 18e hulp krijgen, ongeacht hun woonplaats en ongeacht hun leeftijd.’ Oosterpoort staat achter deze oproep en gaat actief het gesprek aan met de gemeente om aandacht te vragen voor deze jongeren. Zo is onze collega Layla Ariba vandaag bij Gemeente Oss voor het bespreken van het manifest dat is opgesteld door Het Vergeten Kind. Met de mooie ideeën die zijn ontstaan tijdens deze bijeenkomst gaan wij komende maanden aan de slag.

Veruit de meeste jongeren die jeugdzorg ontvangen worden geacht op het moment dat ze 18 jaar worden eigen benen te staan. Dat is voor velen een stressvol moment, omdat ze vaak op een aantal levensterreinen oftewel de big 5 nog niet voldoende zelfredzaam zijn. Ze hebben behoefte aan langer durende ondersteuning tot aan het moment van die volwassenheid en zelfredzaamheid. Deze ondersteuning ontbreekt nog te vaak en de overgang van jeugdwet naar WMO het gat te groot is. Het risico is dat de problemen voorbij het 18e levensjaar voortduren of toenemen als jongeren geen hulp krijgen die aansluit bij hun persoonlijke behoeften.

Wij ondersteunen de oproep van Het Vergeten Kind om de zorg en ondersteuning pas af te schalen op het moment dat de jongere daar aan toe is. En dus niet simpelweg omdat de leeftijd van 18 jaar bereikt wordt. Samen met woningcorporaties, onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten moeten de handen ineengeslagen worden om jongeren de beste kansen te kunnen bieden op zelfstandigheid. Alleen vanuit die gezamenlijkheid kan een soepele overgang naar volwassenheid gestimuleerd worden. Hopelijk helpt de actie van Stichting Het Vergeten Kind om de coalitie van organisaties die hier een actieve rol in willen spelen te vergroten. En gaat de overheid eindelijk aan de slag met de aanbevelingen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving uit 2018:

–      ‘Verhoog de grens van de jeugdhulpplicht op de korte termijn van 18 naar 21 jaar, in sommige gevallen zelfs naar 23 jaar’

–      ‘Zorg voor meer ruimte voor maatwerk. Zet jeugdhulp in het teken van het behalen van levensdoelen’

Steun je ook de oproep van Het Vergeten Kind? Teken dan hier voor 19 februari de petitie.

Deel dit artikel via één van onderstaande kanalen.